Genderhokjes

Genderhokjes daar doen wij niet aan mee. Eerlijk gezegd doen wij in het algemeen niet aan hokjes denken. Als je een kindje krijgt met een eigen handleiding ga je al snel op zoek naar oplossingen en die vindt je niet in de hokjes. Mijn frustraties rond genderhokjes is groot. Ik heb een lange tijd getwijfeld dat ik hierover een blog ging schrijven maar mijn gevoel zegt dat ik het moet doen.

Twee dochters

20794778_967229576750894_1985501843_o

Wij hebben twee verschillende dochters: onze jongste dochter Avelynn is een echt meisje meisje, houdt van roze, prinsessen, van staartjes en speldjes in haar haar. De babymama die al haar popjes bij haar in bed heeft liggen en momenteel geobsedeerd is door Frozen. Amylia onze oudste dochter is het tegenovergestelde het liefst van al wilt ze geen meisjesspullen. Ze houdt van Marvel, superhelden, auto’s, dinosaurussen en alle andere super coole onderwerpen.

Goedbedoelde maar ongewenste adviezen

Over Avelynn horen we nooit iets want ze is een echt meisje. Maar over Amylia krijgen meermaals goedbedoelde maar vooral ongewenste adviezen. Voor degene die het nog niet wisten onze dochter heeft ASS of Autisme Spectrum Stoornis. Van kleins af aan wou ze geen jurkjes of rokjes dragen, meisjeskleren wilt ze wel dragen maar meestal vinden we er geen die haar interesse kunnen wekken. Ze vindt meisjeskleren wel mooi maar niet voor haar want zij houdt van andere dingen en die staan er niet op afgebeeld.

Spider-Man haar superheld

20643816_964431383697380_2115617686_n

Al sinds ze kon praten spreekt ze over superhelden en dan vooral over Spider-Man. Zolang zijn we dus ook al op zoek naar kleren van Superhelden of van Marvel die voor meisjes zijn gemaakt, deze vind je zelden of nooit. Ze vraagt al bijna één jaar voor Spider-Man of Batman oorbellen, uiteindelijk heb ik er online gevonden maar daar staat niet bij of ze anti-allergeen zijn en omdat Amylia allergisch reageert moeten we hier dus met oppassen.

Jongensafdeling

Waar kiest Amylia haar kleren meestal is dat op de jongensafdeling niet dat ze dit beseft want we melden haar dit niet. Dit doen we al enkele jaren en onze dochter is gelukkig en dat is het belangrijkste voor ons. Ze ziet dit ook niet als de jongensafdeling, ze ziet als een deel van de winkel waar ze haar kleren vindt en de andere kant ( meisjesafdeling ) is voor zus. Onze familie en en vrienden hebben soms wel nog moeite met het kopen op de jongensafdeling terwijl ze een meisje is maar dit betert elk jaar. Omdat ze ook zien dat ze er super gelukkig van wordt.

Ze dacht dat ze een jongen was

Vanaf de mensen weten dat ze een meisje is dringen ze de genderhokjes op.

  • Op restaurant een roos rietje voor de meisjes? Nee indien mogelijk één roos en één blauw of groen.
  • Kinderbox als we eten bestellen: geven ze ons altijd het meisjesspeelgoed waardoor ik al op voorhand moet vragen voor één meisje en één jongen aub.
  • Naar het wc gaan is iets wat normaal is voor de meeste maar is een ramp geweest voor ons: Mama ik draag geen jurkje zoals het meisje op de deur dus ik moet bij de jongens. Nee schat zo werkt het niet jij moet bij de meisjes ook al draag je geen rokjes of jurkjes.

Onze dochter is geen zoon en zal u dus ook corrigeren als je haar aanspreekt voor jongen, want ze is wel een meisje zie je dat niet? Ze heeft lang genoeg getwijfeld aan haar geslacht doordat ze steeds in een genderhokje werd geduwd. Ze had kort haar (krullen eigenlijk is het lang maar dat zie je enkel als het nat is.), draagt geen jurkjes of rokjes, ze is een wildebras, houdt van ruwere sporten en van superhelden en niet van prinsessen. Neen wij voeden ons kind niet op om iemand anders te zijn of te worden, ze mag zijn wie ze wil en we zullen haar altijd steunen.

Out of the box

Ik droom van genderneutrale winkels en een wereld zonder geslacht grenzen. Een winkel waar alles op maat ligt en niet op geslacht dat zou zo mooi zijn. Ik zelf draag ook eerder mannenpyjama’s dus ik zou het ook leuker vinden. En sommige jongens houden ook van K3 en Disney prinsessen en ook zij zouden dit moeten kunnen dragen zonder problemen. Mijn dochters mogen houden van wat ze willen en dragen dus ook de kleren die ze willen of dit nu Frozen is of Spider-Man dat interesseert me niet zolang ze maar gelukkig zijn. Kinderen moeten kunnen kiezen wat ze mooi vinden zonder dat ze bekeken worden en goedbedoelde adviezen of commentaren krijgen. Mijn dochter is geen jongen maar is wel een echte coole superheld. Dus volgende keer dat je mijn dochter in een hokje wilt duwen slaag ons dan over want wij denken out of the box!

Lees ook even deze blog: Genderneutrale frustraties en genderrollen

Hieronder mijn meisjes zoals ze zijn:

20793618_967230266750825_546242095_o

20794846_967230716750780_1522294183_o

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s